SLAAP je slank!!

Over het onderwerp ‘slaap’ wordt de laatste tijd steeds meer gesproken en geschreven, het is voor mij ook heel erg belangrijk dat ik mijn slaap als allereerste op orde heb. Ik constateer of merk op in mijn omgeving dat mensen slecht of niet (zo) goed slapen. Iedereen staat vermoeid op na een slechte nacht, dat kan echt wel eens gebeuren maar overkomt je dit vaak of met regelmaat dan zul je merken dat je overdag steeds minder presteert en het ten koste gaat van je humeur. Ook kun je overdag
dan weer in slaap vallen met als gevolg dat je ’s nachts weer niet goed kunt slapen, kortom een vicieuze cirkel.

De uitdrukking ‘ergens een nachtje over slapen’ kent iedereen, d.w.z. dat we over een belangrijke beslissing nog even willen nadenken. Een goede nachtrust geeft het lichaam en geest de mogelijkheid te herstellen van hetgeen je overdag meemaakt, zowel op fysiek als mentaal vlak. Rust is dus essentieel om je goed en fit te voelen zodat je weer prima kunt functioneren.

Uit eigen ervaring heb ik gemerkt dat afvallen en slaaptekort met elkaar te maken hebben,…. Te weinig slaap belemmert of stagneert het afvallen. Door slaaptekort ontstaat er een disbalans tussen de hormonen ghreline (zorgt voor een hongergevoel) en leptine (zorgt voor het signaal dat je ‘vol’ zit) waardoor je dus meer gaat eten, en erger nog je gaat ook nog ‘slechter’ eten (junkfood, koekjes, snacks en zoutjes). Producten die vaak makkelijk voorhanden zijn, relatief goedkoper, en vaak nog
lekker ook… Slecht slapen zorgt ervoor dat we deze producten minder gaat kunnen laten staan.

Door een slaaptekort ontstaat er ook een hoger gehalte endocannabinoides (uh….lastig woord, mag je meteen weer vergeten) deze, door het lichaam geproduceerde stoffen, zorgen ervoor dat je eetlust vergroot, ofwel je krijgt cravings (vreetkicks).

Conclusie is dus dat slecht slapen ervoor zorgt dat je meer en slechter gaat eten en je minder uitrust en herstelt. Een slaaptekort zorgt er ook voor dat er weinig tot geen vet-verbranding kan plaatsvinden met als gevolg dat het afvallen in combinatie met de foute eetkeuzes dus niet echt zal gaan lukken.

En enig idee wat slaaptekort betekent voor krachttraining?

Tips:
-Slaap min. 7-8 uur per nacht
-Vermijd blauw licht (telefoon, tv, tablet, p.c etc) 2 uur voordat je gaat slapen, lees een boek
-Onrustige gedachten: schrijf ze op (maak je hoofd leeg)
-Maak elke avond een ‘standaard’ ritueel
-Vermijd alcohol (zorgt voor een onrustige slaap)
-Eindig je dag positief en benoem 2 dingen die goed zijn gegaan of complimenten naar jezelf

Deze website maakt alleen gebruik van functionele cookies die ervoor zorgen dat de website naar behoren functioneert.